Metallitööpingid. Ideaalse liugpindade määrimise tagab esmaklassiline määrdeaine

Kristjan Jurss
ADDINOLi Lõuna-Eesti müügijuht

Tööstus esitab tänapäevastele metallitööpinkidele äärmiselt kõrgeid nõudeid, milleks on järjest suuremad kiirused, ülim töötlemistäpsus ja pidevalt suurenev tööjõudlus. Kuid ka parim metallitööpink töötab oodatud jõudlusega üksnes siis, kui teda õlitatakse esmaklassiliste määrdeainetega, mis harmoneerivad ideaalselt metallitöötlusõliga ja vastavad kõikidele määrava tähtsusega kriteeriumitele.

Freesimine. Selleks et saaks efektiivselt toota, peavad jahutus-määrdevedelik ja liugpinnaõli omavahel harmoneerima.

Freesimine. Selleks et saaks efektiivselt toota, peavad jahutus-määrdevedelik ja liugpinnaõli omavahel harmoneerima.
Foto: ADDINOL


Suurepärane desemulgeerimisvõime

Metalltööpingi kasutamisel satub veega segunevasse jahutus-määrdevedelikku paratamatult veidi liugpinnaõli. Selleks et õli ei avaldaks emulsioonile negatiivset mõju, peab ta kvantitatiivselt ja kiiresti jahutus-määrdevedelikust eralduma. Kui aga liugpinnaõli ei ole hea desemulgeerimisvõimega, väheneb saastunud jahutus-määrdevedeliku loputusvõime ja vastupanuvõime bakterite suhtes. Pealegi lüheneb tööriistade eluiga ja halveneb töödeldud pindade kvaliteet. Jahutus-määrdevedelik nõuab siis kiiresti uuendamist. Erinevalt paljudest teistest toodetest desemulgeeruvad näiteks ADDINOLi liugpinnaõlid kvantitatiivselt juba 5 minuti möödudes. See suurepärane desemulgeerimisvõime aitab tagada jahutus-määrdevedeliku pika kasutusea ja stabiilse õlikelme liugpinnal.

Tulpdiagramm_2

Tsingivaba manusekomplekt
Tsingivaba koostis on iseäranis tähtis veega segunevate jahutus-määrdevedelike utiliseerimisel. Enamasti töötatakse neid emulsioone tänapäeval ümber vee- ja õlifaasi üksteisest eraldamisega. Kui aga emulsioon on saastunud tsinki sisaldava liugpinnaõliga, on ka eraldatud veefaas tsingiga reostunud. Et sellisel juhul saaks vett üleüldse kanalisatsiooni juhtida, tuleb kõigepealt tsink kuluka menetluse teel veest eemaldada. ADDINOLi XG liugpinnaõlid koosnevad kõrgkvaliteetsetest mineraalõli rafinaatidest ja spetsiaalsest tsingivabast manusekomplektist, mis tagab suurepärase koormustaluvuse ja kulumiskaitse.

Pikk kasutusiga ja usaldusväärne korrosioonivastane kaitse

Metallitööpingi liugpinnad ja juhikud nõuavad määrdeaineid, millel on pikk kasutusiga, mis moodustavad stabiilse kelme isegi kokkupuutel veega ning hoiavad ära soovimatud reaktsioonid metallpinnal. Õlide tõhusad korrosiooni- ja oksüdatsioonivastased manused takistavad praktikas kleepuvate sadestiste, plekkide ja rooste teket liugpindadele. XG liugpinnaõlid tulevad selle kõigega toime, kuna neis on kasutatud tsingivabu manuseid ja nad on keemiliselt väga stabiilsed. Seega on nad pikaajalise toimega.

Tõhus kaitse katkendliku liikumise vastu (anti-stick-slip)
Liugpindade määrimine on igale määrdeainetootjale paras väljakutse. Määritavate detailide liikumine ei ole lihtsalt pöörlev nagu nt liugelaagril, vaid toimub lineaarselt mõlemas suunas.
Kelgu liikumine liugpinnal ei ole alati nii sujuv, kui soovitakse. Kelk peab liikumist alustades ületama üsna suure takistuse. Seda takistab seisuhõõrdumine. Alles siis, kui kelgu liikumapanev jõud on suurem kui seisuhõõrdumise oma, saab ta hoo sisse.
Seisuhõõrdumine asendub nüüd liugehõõrdumisega. Kui seisuhõõrdumise mõjujõud on aga suurem kui liugehõõrdumisel, liigub kelk katkendlikult.Tekib nn stick-slip efekt, mis on äärmiselt negatiivne eriti väikeste ja täpsete liigutuste puhul. Kui kelk ei saa toorikuga või tööriistaga ühtlaselt ja kontrollitult liikuda, kannatab selle all töötluskvaliteet.
Selle vastu aitab ainult spetsiaalne määrdeaine, mis muudab soovimatu stick-slip efekti minimaalseks.

Praktilised nõuanded
● Vanemat tüüpi liugpindade määrimisel satub jahutus-määrdevedelikku sageli üsna suures koguses liugpinnaõli. Probleem lahendatakse tihti sellega, et muudetakse määrimistsüklit või reguleeritakse määrimisseadme impulssi. Abi võib olla ka üleminekust suurema viskoossusega liugpinnaõli kasutamisele.
● Selleks et vanaõlide käitluskulud oleksid võimalikult väiksed, peaks lisaks tsingivabale liugpinnaõlile kasutama ka tsingivaba hüdroõli.
● Kasutage ära ADDINOLi XG liugpinnaõli erakordselt head desemulgeerimisvõimet. Eemaldage regulaarselt välja settinud liugpinnaõli jahutus-määrdevedelikust. Selleks võib kasutada lint- või ketasseparaatoreid või kompleksseid koalestsentsseparaatoreid.

Separaator

Separaator. Tänu ADDINOLi XG liugpinnaõli suurepärasele desemulgeerimisvõimele on seda võimalik separaatoriga hõlpsalt jahutus-määrdevedelikust eraldada.
Foto: ADDINOL