ADDINOL tähistab Eestis juba 20. sünnipäeva!

Kui mullu pidas ADDINOLi emafirma Saksamaal ADDINOL Lube Oil GmbH oma 75. juubelit, siis sellel aastal täitub ADDINOLil 20 aastat tegevuse alustamisest Eestis. Selle tähtpäevaga seoses on meil hea meel teieni tuua mõned põnevad seigad, mis ADDINOLil on 20 tegevusaasta jooksul ette tulnud. Seekord võtame ette suurimad erinevused ja sarnasused aastatel 1992 ja 2012.

Sissejuhatuseks ütleb ADDINOLi tütarettevõtet 20 aastat juhtinud Tiina Suija järgmist: „20 tegutsemisaastat Eestis on küllaltki pikk aeg, mille jooksul on tõuse ja mõõnu olnud omajagu, kuid vaadates tagasi ADDINOLi 20-aastasele tegevusele Eestis, võib tulemusega täitsa rahul olla,“ ning lisab: “oleme ju selle ajaga siin välja kujundanud väga tugeva ADDINOLi Ida-Euroopa keskuse!”

Tänaseks on Eestis saavutatud ca 30% turuosaga liidripositsioon ning välisturgudel astutakse jõudsalt edasi. Selle edu aluseks on olnud ühelt poolt ADDINOLi stabiilne tootekvaliteet ning teiselt poolt tugev ja ühtehoidev spetsialistide meeskond.

Esimene ADDINOLi õlikoorem jõudis Eestisse 1992. aasta septembris ning alates sellest ajast on ADDINOL oma põhitähelepanu pööranud just professionaalsusele. 20 aasta jooksul on ettevõtte eesmärk olnud sama – olla kompetentne partner igale kliendile!

Kui võrrelda ettevõtte juhtimist aastal 1992 ja nüüd aastal 2012, siis võib öelda, et see on nagu öö ja päev. Üks suuremaid erinevusi on loomulikult infovahetus.

Tiina Suija meenutab: „Tehnika areng on 20 aasta jooksul olnud meeletu. Kui alustasime, vahetasime infot Saksamaaga teleksi teel (midagi telegrammi sarnast). Selleks tuli tekst eelnevalt paberile kirja panna, viia postkontorisse ja paluda saata tekst Saksamaale. Õnneks ilmusid peagi ka telefaksid, mis lihtsustasid oluliselt infovahetust. Tänaseks on olukord nii, et võime suhelda kogu maailmaga online kasvõi üksikult palmisaarelt. Ainus eeldus on interneti olemasolu.“

Telex_aastast_1992[1]
Teleksi tekst aastast 1992, mille Tiina Suija saatis ADDINOLile Saksamaale esimese õlikoorma eest raha ülekandmise kohta. Telexis kinnitab Müncheni Hoiukassa, et esimese tellimuse eest on nad teinud ülekande ADDINOLile 12. okt 1992 ERA panga kontolt ja et panga faks ADDINOLile polevat läbi läinud…

Tiina Suija sõnul on suurimaks sarnasuseks, mis ADDINOLi läbi 20 aasta seob, kindlasti meie inimesed. Tahtmine ennast teostada ja midagi ära teha iseloomustas meie meeskonda toona ja iseloomustab ka praegu!

Suija meenutab, et algusaastatel venisid tööpäevad tihti 12-tunnisteks ja appi tuli võtta vahel ka laupäevad-pühapäevad, puhkus ei tulnud meeldegi. Kuid kuna asi oli uus ja huvitav, siis tehti tööd suure innu ja vaimustusega. Tänaseks on töögraafikud küll paika loksunud, kuid „professionaalsest kretinismist“ ei saa nüüdki vabaks ei puhkuse ajal ega nädalalõpus. See näitab aga seda, et töö pole end 20 aastaga veel ammendada suutnud ja muidugi on suur rõõm teha seda, mis ennast huvitab.

addinoli maja 003 (Large)
ADDINOLi Ida-Euroopa keskus Tartus 2012. aastal

Kokkuvõtteks võib öelda, et on suur õnn elada sellisel suurte muutuste ajal ja näha oma silmaga ja katsuda oma käega, mis 20 aastaga ära on tehtud.