Whispering Giant – ADDINOL Eco Geariga võidukas

Kui Whispering Gianti meeskond traktorite kiirendusvõistlusel (tractor pulling) oma ligi 8000-hobujõulised veotraktorite mootorid käivitab, väriseb maa jalge all. 4,5-tonniste klassis võitis meeskond, keda sponsoreerib Addinoli edasimüüja Hollandis – Lubricoat Nederland b.v. –, 2010. aasta Hollandi meistritiitli ja saavutas Euroopa meistrivõistlustel teise koha.

sosistav hiiglane 1

Meeskonnal on kolm masinat, mida kasutatakse sõltuvalt võistlusest. Võidukas Whispering Giant III on varustatud nelja Vene Isotov TV3-117 M tüüpi helikopteriturbiiniga. Kütusena kasutatakse lennukipetrooli. Transmissioonid olid algselt arendatud DAF raskeveokitele, kuid ehitati Whispering Gianti jaoks ümber. Nende koormus on siin aga kordades suurem kui mistahes veokis. Transmissioonide kulumine oli tohutu, enne kui meeskond hakkas kasutama ADDINOL Eco Geari. Nimelt töötab osa meeskonnaliikmeid spetsialistidena firmas Gekas & Boot asukohaga Zaandam, vastutades juhtivate tootjate, nagu Siemens, Flender, Hansen Transmissions ja Danfoss-Bauer, transmissioonide hoolduse ja remondi eest. Oma igapäevatöös kasutavad nad juba aastaid ADDINOL Eco Gear kõrge jõudlusega reduktoriõlisid. Heade kogemuste tõttu tööstusreduktorites otsustati pikalt mõtlemata Leunas valmistatud tipptoodet proovida Whispering Gianti veotraktoris. Tiim oli tulemusega enam kui rahul. Äärmusliku koormuse all töötavate transmissioonide kulumine vähenes drastiliselt ja meeskond kuulub juba aastaid meistrivõistluste esimesse liigasse.

sosistav hiiglane 2

Traktorite kiirendusvõistlusel selgitatakse välja kõige kõvem veotraktor ja kõige osavam juht. 100 m pikkusel ja 10 m laiusel rajal tõmmatakse traktoriga rasket pidurtreilerit. Vastavalt pidurtreileri kaalule võisteldakse erinevates klassides. Iga juhi eesmärk on alati full pull ehk kogu 100 m pikkuse raja läbimine. Kui raja läbib mitu võistlejat, lisatakse treilerile raskust juurde ja juhid võistlevad uuesti. See kõik ei ole aga sugugi nii lihtne, nagu paistab. Pidurtreileril on üks ebameeldiv omadus: mida kaugemale seda tõmmatakse, seda raskemini laseb ta end pukseerida. Seega on traktor, mis treileri kõige kaugemale tõmbab, kõige tugevam ja ühtlasi ka võitja.

Traktorite kiirendusvõistlus on populaarne vaatemäng eriti Põhja-Saksamaal, Hollandis, Skandinaavias ja Põhja-Prantsusmaal. Võitlusi kannavad üle isegi telekanalid RTL ja Eurosport. Hollandi meistrivõistluste viimane võistlus oli nagu rahvapidu. Loomulikult oli seal kohal Bert Schenk firmast Lubricoat Nederland b.v., et elada oma tiimile kaasa ja õnnitleda teda kättevõideldud meistritiitli puhul.