Kvaliteetsem mootorrattaõli tagab parema ja ohutuma sõidu!

2590a157bc

Kevad on käes ja üha enam on kuulda tänavatel ja teedel mootorrataste, baikide, tsiklite ja rollerite hääli. See annab kinnitust, et mootorratta hooaeg on käes ja käivad viimased ettevalmistused, et oma kaherattaline “sõber” parimasse sõiduvormi viia. Kevadisel hooldusel on rehvide, pidurite ja värske kütuse kõrval ka õli- ja õlifiltrivahetusel ning ketimäärimisel väga oluline roll.

Reeglina vahetatakse kevadel enne hooaega õli ja õlifilter. Vähemalt kord kahe hooaja jooksul oleks hea vahetada jahutus- ja pidurivedelikku. Ärge unustage ka ketimäärimist. Neil, kellel jäi sügisel enne mootorratta talvekorterisse panekut õli vahetamata, siis nüüd kevadel tuleb see töö ilmtingimata ette võtta. Soovitavalt siis koos õlifiltri vahetusega.
Mootorrataste määrdeainete valik on korralik, kuid alati on soovitatav õli valimisel lähtuda selle manuaalist. Tähtis on jälgida õli viskoossust, mis iseloomustab õli voolamist ning see omakorda sõltub temperatuurist.
Kaasaegsed multiviskoossed õlid, nagu näiteks Addinol Pole Position SAE 10W-50, on aastaringsed õlid, mis õlitavad kindlalt kõikidel temperatuuridel.

Pole Position

Kui rääkida pisut lähemalt sellest uhiuuest kõrgtehnoloogilisest Pole Position õlide sarjast neljataktilistele mootoritele, siis on tegemist väga innovaatiliste mootoriõlidega, mis täidavad ja ületavad hetkel kõrgeimate kvaliteediklasside API SM ja JASO MA-2 nõudeid. Addinol on üks väheseid määrdeainepakkujaid, kelle mootoriõlid vastavad Jaapani, Euroopa ja Ameerika mootorrataste kõrgeimale jõudlustasemele. Tegemist on värskeima tootega Addinoli sortimendis.

API ehk Ameerika Naftainstituut (American Petroleum Institute) jaotab bensiini- ja diiselmootori- ning transmissiooniõlisid kvaliteediklassidesse, toetudes seejuures rangeimatele testidele. Neljataktiliste mootorite õlidele kehtib S klass, kahetaktiliste mootorite õlidele T klass. Mida kaugemal asub neile lisatav teine täht tähestikus, seda kõrgemaid nõudeid õli täidab. Praegu on neljataktiliste mootoriõlide kõrgeim kvaliteediklass API SM.

Kasulik on teada, et mootorrattatootjad nõuavad reeglina mootoriõlisid, mis täidavad Jaapani Autostandardite Organisatsiooni (Japan Automobile Standards Organization) kvaliteediklasside nõudeid. JASO kvaliteediklassid jagunevad M grupiks, mis kehtib neljataktiliste mootorite õlidele, ja F grupiks, mis kehtib kahetaktiliste mootorite õlidele.

Näiteks Addinoli uued Pole Positioni sarja õlid ületavad JASO MA-2 nõudeid ja tagavad turvalise määrimise ka sportliku sõidustiili korral ning mootori võimsus avaldub optimaalselt täiel määral. Märgsidurite puhul puudub libisemise oht.

Euroopa ja Ameerika tootjad nõuavad valdavalt API kvaliteediklassidele vastavate õlide kasutamist. Kõrgeim neljataktilistele bensiinimootoriõlidele kehtiv API kvaliteediklass on praegu SM, mille nõudeid Pole Position seeria samuti korralikult täidab.

Kõrgtehnoloogiliste neljataktiliste (4T) Pole Position mootoriõlide eelised on järgmised:

→ mootori võimsuse optimaalne avaldumine
→ välistatud märgsiduri libisemine
→ termiliselt ülimalt stabiilsed
→ laitmatu määrimine ka ekstreemse sõidustiili puhul
→ kindel korrosiooni- ja kulumisvastane kaitse
→ mootori suurepärane puhtus
→ kütuse kokkuhoid tänu sisehõõrdumist vähendavatele omadustele

Kaido Kööp, Addinol Lääne- ja Kesk-Eesti müügijuht