Enne muruniitmist tuleb aiatehnikat korralikult hooldada

muruniiduk

Ilusate suveilmadega lükatakse hoiuruumist aedadesse ka muruniidukid, trimmerid ja muu aiatehnika. Pika talveperioodi seisnud masinad ja tööriistad tuleb hoolikalt ülevaadata ja enne hooaega vastavalt hooldada, et tagada nende pikem ja kvaliteetsem eluiga.

Rääkides muruniidukist, mis enamikes aiaga majapidamises olemas on, siis enne niitmishooaega tuleb masinale teostada korralik hooldus. Selleks võib pöörduda vastavasse teenindusse, kuid sama töö võib aiapidaja ka ise ära teha, jälgides masina kasutamisjuhist. Enamus inimesi vahetab näiteks muruniiduki õli kevadel, kuid siiski õigem on hooldada masin juba sügisel, kohe pärast niitmishooaja lõppu. Seda eelkõige seepärast, et niitmishooaja kestel on õli läbi töötatud ja tänu kütuse põlemisjääkidele ka happeliseks muutunud. Seismisel hakkab happeline mootoriõli tekitama mootoris roostet, kinni võivad jääda kolvirõngad jne.

Kõige tähtsam on niiduki õlivahetus
Kes sügisel muruniidukile hooldust ei teinud, siis tuleb see töö ilmtingimata ette võtta nüüd. Muruniidukis soovitatakse kasutada mootoriõli, mille näitajad peavad vastama kasutajamanuaalis toodule, samuti on märgitud õlivahetusintervall.

Juhul, kui intervall ei ole märgitud, siis vahetada rasketes töötingimustes õli iga 50 töötunni tagant, kergema niidu puhul vähemalt 1 kord aastas!

Õli leidmine poeriiulitelt pole raske, kuna jaemüügis on tihti viidatud muruniidukites kasutatavatele õlidele.

Hooldustöödeks eemaldage kindlasti küünlajuhe küünlalt.
Õli vahetamiseks keerata ära mootori all olev kork ja õli välja lasta spetsiaalsesse nõusse, kuna vanaõli on ohtlik jääde, mida ei tohi lasta loodusesse ega kanalisatsiooni. Keerata kork uuesti kinni ja seejärel valada masinasse värske õli. Kui muruniiduki õli ei vahetata ja ei jälgita, et õlivarda nivoo oleks normis, siis saabub ka üsna peagi mootori täielik purunemine (kokkujooksmine).

Enne käivitamist keerata maha süüteküünal ja vajadusel puhastada küünal ning juhul, kui küünal ei tööta enam, siis vahetada ka küünal välja. Samuti tuleks läbi pesta õhupuhasti element, mida võib teha näiteks tavalise nõudepesuvahendi ja sooja veega, seejärel see kuivatada ja tagasi panna. Kui see on väga määrdunud, tuleks ka see välja vahetada.
Alati kasutada kütusena värsket bensiini.

Ära unusta ka tera teritamist!
Mitte vähetähtis on ka muruniiduki tera teritamine. See on veidi peenem töö ja kui sellega ise hakkama ei saa, tuleb lasta see töö ära teha spetsialistil. Alati peale igat muru niitmist tuleb niiduk puhastada.

Õlita ka aiakäärid ja oksatangid
Kui sügisel jätsid selle töö tegemata, siis kevadeks on need kindlasti veidi roostes ja nüüd tuleb määrimine kindlasti ära teha. Roostes kohad tekitavad süvahöördumist eriti liigendühendustes.

Trimmer
Kui trimmeri bensiinipaaki on jäänud eelmise niitmishooaja kütus, siis soovitan vahetada selle värske kütuse vastu ning 2-taktiliste mootorite puhul jälgige, et kütuse ja õli vahekord segatuna vastaks tootja nõudmistele (ärge käivitage mootorit puhta bensiiniga!).

Murutraktor
Majapidamistes, kus on olemas niiduki kõrval ka murutraktor, tuleb ka seda korralikult hooldada sarnaselt muruniidukiga. Vajadusel tuleb kontrollida ülekande rihmasid (sügisel on soovitav rihmad pinge alt lõdvestada), määrdega määrida punktid, mis on varustatud määrdeniplitega. Juhul kui rooliliigendid või mud puksid loksuvad, siis on soovitatav ka need vahetada. Lisaks tuleks õli vahetada ka käigukastis ja tagasillas.

 Nõu andis: Kaido Kööp, Addinoli Lääne- ja Kesk-Eesti müügijuht