Naised ADDINOLis

Saage tuttavaks Anna Murashinaga – Addinol Lube Oil OÜ tehnikadirektor

1. Milline näeb välja tehnikadirektori töö Addinolis? 

Ma nõustan meie kliente Venemaal, Ukrainas, Valgevenes, Eestis, Lätis, Leedus, Bulgaarias ja Moldovas tehnilistes küsimustes. Tegu võib olla näiteks selliste teemadega nagu optimaalse määrdeaine valimine mõnele spetsiaalsele seadmele, õlivahetusega kaasnev süsteemi loputamine ja üleminek Addinoli määrdeainetele või aerosoolide soovitamine hooldustöödeks. Pean olema suuteline mõistma, milles meie kliendi tehniline probleem seisneb ja pakkuma sellele välja sobiva määrimistehnilise lahenduse. Kui tegemist on rikkega ja tootmine juba seisab, peab meie abi olema tõhus ja kiire. Tänu optimaalsele määrdeainele ja selle kiirele kohaletoimetamisele hoiab meie klient täiendavate tootmiskatkestuste ja remondikulude pealt kokku. 
Meie määrdeõlide, määrete ja aerosoolide kasutusalad on sama mitmekesised nagu erinevate tööstusharude tootmisprotsessid. Tehnikadirektorina püüan süstematiseerida infot meie määrdeainete erinevate kasutusalade ja määrimistehniliste seoste kohta ning teha see kättesaadavaks meie partneritele. Sellest tehnilisest toest võidavad esmalt meie edasimüüjad Ida-Euroopa riikides ning sealt edasi juba meie klientide tehnikud, hooldeinsenerid ja määrdeainete eest vastutavad töötajad.  

2. Te olete olnud Addinoliga ja määrdeainevaldkonnaga seotud pea 20 aastat. Kuidas on Teie töö Addinolis muutunud?

Pärast ülikooli lõpetamist juhtimise ja turunduse erialal kandideerisin Addinoli müügijuhiks. Selle asemel pakuti mulle aga hoopis üht teist vaba töökohta. Minu proovitõlge saksa-vene keelesuunal kindlustas mulle Addinolis tehnikateemaliste tekstide tõlkija koha. Tagasi vaadates oli see võib-olla isegi õnnelik juhus, sest nii pidin lugema palju erialast kirjandust, demonteerima ise mootoreid, reduktoreid ja muid masinaid, et saada masinatest ja tehnilistest seostest aimu. Ainult nii sain tõlkida tehnikateemalisi tekste kvaliteetselt. Minu kolleegid, kel olid juba laialdased teadmised triboloogia alal, olid mulle samuti suureks abiks. Eriti just Addinoli Vene turu müügidirektorile Vladimir Gutkevichile olen tema toetuse ja kannatlikkuse eest väga tänulik.

3. Mis on Teile tehnikadirektorina töötades abiks?

Üle 650 Addinoli määrdeõli, määrde ja aerosooli kasutusalad on väga mitmekesised. Siin on vaja säilitada endas uudishimu ja võib-olla ka natuke lapsemeelset avastamisrõõmu. Õpin pidevalt midagi uut juurde ja see köidab mind mu töös. Kuna määrdeaineid arendatakse pidevalt edasi, sooritasin 2017. aastal STLE (Society of Tribologists and Lubrication Engineers)eksami. Eksami küsimused puudutasid erinevate masinate ehitust, nende võimalikke rikkeid ning seda, kuidas neid rikkeid kõrvaldada. Näiteks hüdrosilinder on paigaldatud vertikaalselt, kolvivars on suunaga üles, osaliselt silindrist välja liikunud ja koormuse all. Mõlemad ühendused on blokeeritud. Kolvivarre topenditihend on ideaalses seisus, kolvi V-rõngastihendid aga kulunud. Kuidas käitub kolvivars? Või kuidas annab kavitatsioon endast märku pumpades? Mis on õlifiltri beeta-väärtus? Palju oli küsimusi erinevate keemiliste ja füüsikaliste suuruste kohta. Mis on näiteks tensiidid? Millisesse klassi kuuluvad HFC hüdrovedelikud?

4. Millised on Teie järgmised projektid tehnikadirektorina? 

Meie Baltimaade turu müügivõrk on kasvanud ja seetõttu on meil praegu palju uusi töötajaid. Tahan anda neile iseseisvuse ja enesekindluse Addinoli määrdeainete pakkumiseks erinevatele tööstusharudele. Seejuures on tähtsal kohal täisteenindus, mis hõlmab kõiki aspekte seoses meie määrdeainete kasutamisega.