Autoreis ümber Eesti ehk milliseid kohti tasub kogu perega avastama minna

Vahva perepuhkuse veetmiseks ei ole vaja välismaareise ja puhkust troopikasaarel. Hakatuseks tasub läbi käia põnevad ja ilusad kohad meie armsal Eestimaal. Autoreisile koos lastega? Miks mitte! Lapsed armastavad seiklusi, telgis ööbimine ja matkamine on neile tõeliselt vahva ettevõtmine.

FOTO: Vida Press

 

Alustame Ida-Eestist, Väike Maarja lähistel asuvast Äntu järvede maastikukaitsealalt, kus saab näha sinist, rohelist ja valget järve ja neile lausa ringi ümber teha. Suuresti on need kõik rohelise veega allikajärved, aga päikesepaistelise ilmaga on väga lähestikku asuvate järvede vesi tõesti eri värvi! Vesi on puhas ja selge, täiesti läbipaistev, aga ka pigem külmavõitu.

Äntu sinijärv
Foto: aerovideod.ee

Kauksi liivase rannajoone pikkuseks on märgitud 400 meetrit. Imeline koht telkimiseks, kuna seal asub ka Kauksi RMK telkimisala – hästi korraldatud, mis tähendab, et ka ülerahvastatuse korral jääb alles suhteliselt privaatne tunne. On grillimiskohad, wc-d, kaevud värske vee võtuks, prügikastid ja ka telkla teenindaja.

Kauksi rannakohvik pakub pirukaid ja sooja lõunat ning kämpingualal võib end soovi korral ka mugavamalt ööbimiseks sisse seada. Rääkimata tee äärest kaasa ostetud kuivatatud kalast.

Foto: www.loodusegakoos.ee

Virumaal ja Ida-Virumaal saad moodustada seiklemiseks n-ö rohelise või punase raja, sõltuvalt oma pere seiklushimust ja julgusest. Roheline rada kulgeb mööda Ida-Virumaa atraktsioone (Kiviõli Seikluspark, Kohtla-Nõmme Kaevandusmuuseum, Rakvere linnus), punane rada on aga neile, kes julgevad minna tööstusmaastikule elamusi otsima: Aidu karjäär, Viivikonna tondilinn, Sillamäe arhitektuur ja promenaad. Sõltuvalt ilmast saab ka Aidu helesinises laguunis veealuseid metsi imetleda .

Foto: tuhamägi.ee

Ööbimiskoht otsi Toila kämpingust, Toilast leiad ka mitu söögikohta. Päeva teeb rõõmsaks Oru park ja romantiline mererand.

Lahemaa piirkond

Esimene peatus võiks olla Eesti kõige kõrgema (30 m) veeseinaga Valaste juga. Lisaks veemängule avaneb piisavalt hea vaade ka maakera 400 000 miljoni aasta jooksul tekkinud kihtidele.

Sealt edasi  mööda Ontika pankrannikut, mis on Balti klindi kõrgeim osa ja mida kutsutakse kivist loodusraamatuks.

Foto: Puhka Eestis

Tee äärde jäävad Purtse kindlus ja hiljuti avatud kena kohvik-restoran. Lahemaalt võid leida palju põnevat, lastega seiklemiseks sõida näiteks läbi kõik poolsaared ja tee peatus Käsmu MeremuuseumisViinistu kunstikeskuses (saab ka süüa). Külasta Nõmmeveski kanjoni matkarada ja vaata jäänuseid Valgejõe mastaapsest hüdroelektrijaamast. Vahele ei tohiks kindlasti jätta Viru raba.

Viru raba

Ööbimiseks sobib vahva Leesikalda rannamaja.

Kel pikemalt aega matkata, siis soovitame 7 km pikkust Majakivi-Pikanõmme matkarada ning Jägala juga. Lahemaa poolsaared lausa kutsuvad jalgrattaga matkama, selleks on sobilikus kauguses vahemaad ja huvitav piirkond pikemaks peatumiseks.

Edela-Eesti

Avastage Romantiline Rannatee ja Lemme rand.  Romantiline Rannatee ei ole kindel tee või rada – see on teekond Pärnumaal, mis viib rändaja mööda ligi 250 km pikkust rannajoont Varbla kadakate vahelt Kabli ja Treimani liivarandadeni Läti piiri ääres. Teekond põikab ka erilise hõnguga Kihnu saarele.

Varbla
Foto: rannatee.ee

Enne seda aga võiks teha peatuse Haapsalus, külastada mõnda toredat kohvikut ning nautida rannapromenaadi. Lastega soovitama kindlasti külastastada Iloni Imedemaad.

Iloni Imedemaa
Foto: Puhka Eestis

Edasi Pärnu suunas liikudes võiks lastele huvi pakkuda Valgeranna seikluspark. Enne sihtpunkti jõudmist on soovitus külastada veel Tolkuse raba. Rabade külastamiseks sobib ilm aastaringselt, kuid mugav on seal olla pigem jaheda ilmaga, sest tavaliselt ei ole rabas jahutavat tuult ja kuuma ilmaga tulevad ka parmud välja. Ja need ei meeldi ei lastele ega suurtele

Valgeranna seikluspark
Foto: Valgerannaseikluspark.ee

Romantilisel rannateel tuleb võtta aega sõidu nautimiseks, osta tee äärest kaasa suitsukala ja valmistuda suurepäraseks rannaõhtuks Lemme luitesel rannal. Kõik ööbimised siin marsruudil on mere ääres ja igal õhtul võid imetleda meeletult ilusat päikeseloojangut või seista hoopis vihma käes.

Kagu-Eesti

Ja ongi jäänud veel viimane ots, pikk sõit läbi paljude väikeste põnevate Lõuna-Eesti asulate. Lastega võiks käia Piusa koobastes ja Meenikunno rabas. Meenikunno raba ligi 6 kilomeetrine matkarada on poolenisti rabas ja poolenisti metsas. Kilomeetri jagu kulgeb rada läbi metsasipelgate inimesekõrguste pesade.

Meenikunno matkarada
Foto: loodusegakoos.ee

Piusa koopad
Foto: http://ritysworld.blogspot.com/

Teel Tartusse teeme veel peatuse Eesti Maanteemuuseumis ning tuleme mööda Postiteed (künkad-mäed-kurvid ja siis jälle künkad-mäed) tagasi suurele maanteele. Tartus külastage AHHAA teaduskeskust ja selle kõrval on kohe Aura veekeskus ning V-SPA. Mõlemad väga mõnusad kohad ja vahepala loodusele Tartu südames.

V-SPA

Lustimiseks on Tartu külje all ka kogu pere mängumaa Vudila, mis asub maalilise Kaiavere järve ääres. Kui sinna juba satute, siis kindlasti tasub läbi põigata ka Elistvere Loomapargist, kus saab näha peamiselt Eesti metsades elavaid loomi võimalikult looduslikus keskkonnas. Ehk õnnestub näha ka Eesti rahvuslooma ilvest.

Foto: loodusegakoos.ee

Mida kaasa võtta?

Telk, matkapriimus ja sööginõud, sääsetõrje, päikesekreem, ujumisvahendid, fotokas ja videokaamera ning ehk ka sulejope. Eesti suvine ilm on vahelduva saju ja pilvisusega ning soe varieerub 7-27 kraadi vahel.

Ja kindlasti ei tasu unustada mänge ja spordivahendeid: sulgpall, võrkpall, petank, autos sõiduks elektroonilised seltskonnamängud ja kaartidel äraarvamismängud.

Mõnusat reisi ja Eestimaa avastamist!

 

Allikas: 1000 KILOMEETRIT PUHKUST: Autoreis ümber Eesti. Jane Jakobson