Eesti Maaülikool uurib ADDINOLi kahetaktiliste mootoriõlide kasutamist koos biokütustega

ADDINOL Lube Oil OÜ ja Eesti Maaülikool, täpsemalt Eesti Maaülikooli Tehnikainstituudi Põllundus- ja tootmistehnika osakond teevad koostööd juba ligikaudu 4 aastat. Koostöö alguses uuriti biogaasi mõju sisepõlemismootori õlile ning edaspidi keskenduti kahetaktiliste mootoriõlide laialdasemate kasutusvõimaluste uurimisele. Lisaks plaanib ADDINOL korraldada Eesti Maaülikooli tudengitele õppepäevi.

Eesti Maaülikooli doktorandi Risto Ilvese sõnul on täpsem huvi uurida ADDINOLi kahetaktiliste mootoriõlide kasutamist koos biokütustega (teise põlvkonna bioetanooliga) kahetaktilistes mootorites. Katses kasutati ADDINOLi kõrge jõudlusega täissünteetilist kahetaktiliste mootorite õli ADDINOL Super Synth 2T MZ 408.

UntitledFoto katsest

Katse tulemusel selgus, et bioetanooli ja kahetaktilise mootoriõli ADDINOL MZ 408 koosmõjul saadi piisavate määrimisomadustega kütuse segu. Määrimise katse näitas, et hõõrdumine oli bioetanooli seguga 26% väiksem kui tavakütusega.

„Plaan on lähiajal avaldada artiklite seeria, kus käsitletakse nii ADDINOLi kahetaktilise õli mõju mootorile kui ka katsetamisel saavutatud konkreetseid tulemusi,“ rääkis Risto Ilves. Koostöö raames valmis ka EAS-i koostööprojekt, mille tulemusel viidi läbi rida katsetusi.

ADDINOL Lube Oil OÜ ärijuht Tiina Suija leiab, et koostöö Maaülikooliga sobib hästi kokku ADDINOLi pikaajaliste strateegiaplaanidega.

„Meie eesmärk ei ole kaasa minna hinnaralliga, vaid pakkuda oma klientidele ja koostööpartneritele põhjalikke tasuta konsultatsioone määrdemajanduse efektiivsemaks korraldamiseks, mis aitab vähendada klientide kulutusi määrdeainetele ja varuosadele ning tööseisakutest põhjustatud kulusid. Lõppkokkuvõttes säästab klient koostöös meiega oluliselt rohkem raha kui õlide sisseostult säästetud mõned eurod. Et olla ka tulevikus abiks oma partneritele uute innovaatiliste määrdeainete ja lahendustega, tuleb teha kindlasti koostööd teadusasutustega. Loomulikult teeb põhitöö selles valdkonnas ära meie emafirma Saksamaal, kuid ka meie siin Eestis tahame hoida oma vaimu värske. Oleme avatud koostööle kõigi Eesti kõrgkoolidega, esimeste tulemusteni oleme aga jõudnud koostöös Maaülikooliga.“

Risto Ilvese sõnul saab ADDINOL sellest koostööst juurde uusi teadmisi mootori kulumise, jõudluse ja heitgaaside kontsentratsiooni kohta kahetaktiliste mootoriõlide kasutamisel koos bioetanooliga. Ilvese arvates on sellealaste uuringutega tegeletud küllaltki vähe.

Õppepäevadel räägivad ADDINOLi töötajad tudengitele erinevatest määrdeainetest ja õlidest, nende kasutusvõimalustest ning õlitööstuse arengusuundadest uute määrdeainete väljatöötamisel.