Määrdeainetootjad pühendavad järjest rohkem aega ja raha innovatsioonile ja energiatõhususele

Tiina Shein
ADDINOL Lube Oil OÜ PR-juht

Saksamaal Müncheni lähedal Rosenheimis toimus tänavu juba teist korda suur rahvusvaheline praktilise suunitlusega määrimis-, tehnohooldus- ja triboloogiateemaline konverents OilDoc. Konverentsi läbivad teemad olid innovatsioon ja energiatõhusus.

OilDoc on ainulaadne praktilise suunitlusega määrdeõlialane konverents, kus ettevõtetel on suurepärane võimalus tutvuda uusimate teaduslike saavutustega ja uurimistulemustega määrdeainete vallas ning vahetada teadmisi ja kogemusi. Osalejad ise hindavad iga kahe aasta tagant toimuva kokkutuleku juures kõige enam just info- ja kogemuste vahetust.

Määrdeõlide messMäärdeõlide mess

Kolmepäevasest mahukast konverentsist, mille raames peeti 27 koosolekut ning ligi 100 ettekannet kolmes erinevas loengusaalis, võttis osa üle 450 inimese 29 riigist. Võrreldes esimese konverentsiga 2011. aastal oli tänavu üle 20% rohkem külastajaid.

Lisaks määrdeainete rakendustehnikale ja määrdemajandusele räägiti konverentsil määrdeainete analüüsimisest ja selle uutest trendidest. Tehnohooldus- ja määrdeaineeksperdid maailma eri paigust rääkisid, kuidas nad tulevad toime üha keerulisemate väljakutsetega praktikas.

Mitmed ettekanded olid pühendatud määrdemajanduse ehk fluid management’i loomisele. Tegemist on väga innovaatilise ja mitmekülgse vahendiga. Selle kohta, kuidas ideaalse määrdemajandusega pikendada mootori tööiga, vähendada kulutusi ning suurendada tootmiskindlust, jagati praktilisi nõuandeid ja pakuti välja uusi lahendusi.

Head ettekanded olid ka seisundiseire ehk condition monitoring’u teemal, mida nii mitmeski ettekandes nimetati ennetava tehnohoolduse alustalaks. Täpsemalt tutvustati uusi arenguid seisundiseires ja määrdeainete analüüsimisel nii online’is kui ka laborites. Trendid näitavad, et üha enam liiguvad määrdeainete analüüsid online’i ja laboritehnika muutub kaasaskantavaks, mis kõik kiirendavad analüüsitulemuste kättesaamist.

Omaette konverentsiplokk oli pühendatud kaasaegsele triboloogiale, kus tutvustati selle valdkonna uusimad saavutusi. Teemade valik oli lai, alates hõõrdumisest ja kulumisest kuni hüdrodünaamilise ja kuivmäärimiseni välja. Ettekanded puudutasid väga erinevaid tööstusvaldkondi.

Konverents oli korraldatud esmaklassiliselt, ettekanded olid sisukad, teemakäsitlused aktuaalsed ja esinejad oma ala tunnustatud spetsialistid. Eriti väärtuslikuks pidasid nii konverentsi korraldajad kui ka osalejad just omavahelist kogemuste vahetamist ja ainulaadset võimalust edukaks võrgustiku loomiseks.

Oildoc 2013 raames toimus ka mahukas määrdeõlide messOildoc 2013 raames toimus ka mahukas määrdeõlide mess

Konverentsiga samal ajal toimus keskuse ruumides ka suur mess, kus mitmed rahvusvahelised juhtivad ettevõtted tutvustasid oma uusimaid tooteid, teenuseid ja teaduslikke avastusi, mille hulka kuulusid lisandid, määrdeained, määrimisseadmed, filtertehnika, andurid, keskmäärimissüsteemid, õlide ja/või masinate puhastusteenused, seisundiseire abivahendid, spetsiaalne tarkvara, laboritehnika ja palju muud.

Saksa kõrge jõudlusega kvaliteetmäärdeainete tootja ADDINOL esitles konverentsil esmakordselt maailmale oma uut transmissiooniõli ADDINOL Eco Gear W, mis on mõeldud moodsatele tuulegeneraatoritele. See on täiesti uus ja innovaatiline transmissiooniõli, mis töötati välja koostöös juhtivate reduktoritootjatega ning tagab maksimaalse energiatõhususe. On tõestatud, et uus õli, mis baseerub innovaatilisel „Advantec Formulal“, suurendab reduktorite kasutegurit ja energiatõhusust, kuna ta vähendab tunduvalt hõõrdumist hõõrdepaari vahel.
Innovaatilise ADDINOL Eco Gear W arendamisel oli üheks lisanõudeks just suurepärane vastupidavus madalatel temperatuuridel. See saavutati uudse kombinatsiooniga hoolikalt valitud sünteetilistest baasõlidest.

OilDoc konverentsi ja messi asutaja ning korraldaja on OilDoc GmbH, mille taga on kaks Saksamaa sõltumatu õlilabori Oelchecki kogenud inseneri Peter Weismann ja Rüdiger Krethe. Konverents toimub iga kahe aasta tagant ning järgmine konverents leiab aset 27.–29. jaanuaril 2015.

Oildoc 2013 korraldaja on Euroopa tugevaim sõltumatu õlilabor OelcheckOildoc 2013 korraldaja on Euroopa tugevaim sõltumatu õlilabor Oelcheck

OilDoc konverentsi asutaja ja ärijuht Peter Weismann: „See üritus on meile suur väljakutse, millega loome lõpuks ometi teemadele määrimine, tehnohooldus ja triboloogia uue platvormi Euroopa südames, mis on mõeldud tunnustatud teadlastele ja kogenud praktikutele üheaegselt.“

Peakorraldaja Peter Weismann Oildoc 2013 konverentsi avamasPeakorraldaja Peter Weismann Oildoc 2013 konverentsi avamas