Addinol: määrdeõlid ei lähe halvaks!

Aeg-ajalt on kauplustel, hulgimüüjatel, logistikafirmadel või tööstusettevõtete ladudes suured kogused määrdeaineid, mis seisavad riiulitel pikemat aega. Tarbijatel on tekkinud küsimus, kas õli võib seistes halvaks minna?

Addinol määrdeainete tehniline ekspert Jaanus Lember soovitab järgmist!

Määrdeõlid ei lähe halvaks ja neid võib ka siis kasutada, kui nad on seisnud pikalt laos või poeriiulil. Määrdeõlidel puudub konkreetne realiseerimiskuupäev ning mingit riski ei kaasne, kui õli võetakse kasutusele, kui see on ostetud aastaid tagasi. Isegi kui on viidatud, et õli tuleks kasutusele võtta enne märgitud kuupäeva, ei tähenda see, et pärast seda kuupäeva ei määri õli enam masinaid ja mootoreid usaldusväärselt.

Näiteks kui õli võib masinate reduktorites ja turbiinide tsirkulatsioonõlitussüsteemides töös olla kümme aastat ja selle aja jooksul peaaegu üldse ei vanane, siis miks peaks õli halvaks minema, kui ta seisab kasutamata kujul laos?

Et aga õli pikaajaline ladustamine tõepoolest riskiga seotud ei oleks, peab kinni pidama järgnevatest põhireeglitest.
Kuidas säilitada õli õigesti:
* Vältige õlivaatide ja muu määrdeaine taara ladustamist väliskeskkonnas. Õlide ladu peaks olema kuiv ruum, kus ei esine suuri temperatuurikõikumisi.
50 °C temperatuurierinevuse korral muutub 200 liitri õliga täidetud vaadis õli kogus ca 7 liitri võrra. Sellest tulenevalt tekib õli soojenemisel ülerõhk ja õli jahtumisel alarõhk. Isegi tihedalt suletud õlinõu, millest õli välja ei immitse, võib hingata, kuna õlil on suhteliselt kõrge paisumistegur. Õlinõusse tungib õhk, mis võib olla niiske. Niiskus võib omakorda tekitada madalamatel temperatuuridel kondensvett.
* Ärge ladustage vaate püstises asendis, vaid asetage nad külili. Eriti tähtis on see siis, kui olete sunnitud ladustama vaate ajutiselt väljas. Ladustades vaate külili asendis, väldite võimalust, et vaadi kaanele koguneb vihmavesi, mis võib õlinõu hingamisel sattuda vaati.
* Avage õlinõu vaid siis, kui peate sellest tõepoolest ammutama õli. Sulgege avatud õlinõu koheselt ja hoolikalt.
* Õlis sisalduvad manused ja toimeained on lahustunud olekus ning püsivad lahustunult pikki aastaid. Sellest hoolimata peaksite kaua ladustatud õlivaati enne selle avamist liigutama või veeretama. Selle toiminguga segate õli läbi. Õli segamine on eriti tähtis, kuna peaaegu igas õlis sisalduvad vahutamisvastased manused võivad separeeruda. Tavaliselt baseeruvad need manused määrdeainetes mittelahustuval silikoonõlil ning võivad pika ladustamisaja vältel välja kihistuda. Vaadi kerge liigutamisega tagate, et vahutamisvastased manused seotakse taas ühtlases kontsentratsioonis õliga.

Kõiki õlisid, mis sisaldavad tahkeid määrdeaineid, nagu nt molübdeendisulfiidi (MoS2) või PTFE, tuleb tingimata eelnevalt põhjalikult segada.

Järgides kõiki neid nõuandeid, võite oma õlisid ladustada ka pikema perioodi vältel ehk vähemalt 5 aastat.