Kaido Kööp sööb moosisaia vorstiga!

Addinoli Lääne- ja Kesk-Eesti müügijuhti Kaido Kööpi köidab kokkamine. Uurime Kaido hobi kohta lähemalt.

Kaido

Millal Sa enda jaoks söögitegemise kui hobi avastasid?

Esimesed katsed tuli teha umbes 9–10-aastaselt. Seda, et minu jaoks on toidu valmistamine meeldiv ja loominguline tegevus ning lõpptulemus oli parem kui mõnel teisel (nt vanemal õel), tajusin ma 12-aastaselt.

Milliseid toite Sa valmistad, milliseid meeldib kõige enam teha?

Hea toidu valmistamine on kunst ja looming. Minule meeldibki luua selliseid toite, mille tegemisel tajud häid aroomielamusi, naudid serveerimise kunsti ja silmailu ning laiendad maitsemeeli. Maali või etenduse vaatamisel neid elamusi ei saa.
Eelkõige inspireerib mind valikute vabadus, näpuga kokaraamatus rida ajada mulle väga ei meeldi, teiste toite ja tuntud roogasid matkida samuti mitte. Nii nagu Tõnisson „Kevades“, arvan minagi, et õige hea toit on see, kuhu ikka veidi soola ka sisse pannakse.

Kas Saaremaa päritolu väljendub kuidagi ka Sinu toitudes? Kuidas?

Ikka väljendub, kala ja tuhlist söön ma praktiliselt igas variandis.
Lihatoitudes, eriti ulukiliha puhul, kasutan maitsestamisel tihti maalähedasi aineid, nagu nt kadakamarju, sõstraid, õunu, mett jne.

On Sul mõni kindel reegel, mida järgid söögitegemise juures?

Süüa pole mõtet valmistada halva tujuga ja vastu tahtmist. Võib isegi öelda, et söök peegeldab sinu tuju.

Kui palju Sa eksperimenteerid või on riiul kokaraamatuid täis ja kõik toidud valmivad kindlate retseptide järgi?

Nagu eelnevalt juba mainisin, meeldib mulle eksperimenteerimine ja rangelt retsepte jälgin harva. Tähtis on selgeks teha, mis ained omavahel kindlasti kokku ei sobiks, ülejäänud on kõik katsetamiseks. Nii mõnigi on mind näinud söömas moosisaia vorstiga. Sõltub muidugi moosist, saiast ja vorstist, aga tasub proovida. Uskuge see on hea.

Millist rooga võiksid iga kell perfektselt teha ja kas või presidendile pakkuda?

Üldiselt on minu tugevam külg ikkagi lihatoidud. Usun, et kui tuju hea ja toorained on nii isuäratavad, et juba peale vaadates tekib mõttesse lõpptulemus, siis kõlbaks talle pakkuda kõiki minu valmistatud toite. Näiteks kruubipuder mahlase sealihaga võiks tema jaoks huvitav olla.

Millist kööki Sa ise jumaldad, Prantsuse, Aasia, Itaalia …?

Proovin kõike, teravamad maitsed on eelistatud, ei innusta teod ja muud eestlasele harjumuspäratud molluskid.

Kas avaldaksid ühe lihtsa oma retsepti, et lugeja saaks järele proovida?

Osta poest 3 väiksemat (vist 400 g) purki ube tomatikastmes, ca 500 g suitsusinki (looma piprasinki), paar sibulat, pudel aasia kastet (teravamat või magushaput) ja Gruusia leib Šhoti.

Tükelda sibulad ja sink, kuumale pannile pane veidi õli ja võid, lisa sibulad ja sink ning pruunista veidi. Hiljem lisa oad ja ca 300 g kastet, et liiga vedelaks ei läheks. Hauta 5 minutit ja valmis ta ongi. Valmista kauboi saabastes ;-).
Aega kulub ca 20 minutit, raha ei lähe ka palju, jätkuma peaks vähemalt kolmele sööjale. Mulle meeldib seda süüa Gruusia leivaga, mida saab siis vedeliku sisse kasta.

Intervjueeris Mikk Mehide.