Miks kvaliteetne määrdeaine on tähtis?

Miks kvaliteetne määrdeaine on tähtis ja miks on õlil ja õlil vahe sees? Kust üldse tuleb sarnase valdkonna toodete erinevus?

Räägib Tiina Suija, Addinol Lube Oil OÜ ärijuht

Üsna üldlevinud on arvamus, et ega õlidel suuri erinevusi olegi. Jah, tõsi ta on, et kui osta madalama kvaliteediga määrdeaine, siis peab ikka midagi väga valesti olema, et masin kohe puruneks. Muidugi esineb ka selliseid juhtumeid, kuid tavaliselt toimub kulumine mootoris või masinaosades ikka tasapisi, viies lõpuks masinaosa purunemiseni või rikkeni. Uute varuosade ja remonditööde maksumus võib ulatuda tuhandetesse ja kümnetesse tuhandetesse eurodesse. Kõike seda oleks saanud aga kvaliteetse määrdeainega kas vältida või oluliselt masinaosade vananemist edasi lükata.

Määrdeainete kvaliteedi erinevused saavad alguse kindlasti juba iga määrdeainete tootja eesmärkidest ja strateegiast. Kui eesmärgiks on võetud ainult hind, siis tuleb tahes või tahtmata teha mööndusi kvaliteedis ehk siis „keedetakse kokku veidi lahjem supp“. Samas kui rääkida mootoriõlidest, siis see maailm on üsna reguleeritud, on igasugused standardid ja nõuded, millele õli peab vastama.

Ja kui tahetakse võimalikult väheste kuludega toota, siis tehakse valmis õli, mis vastab täpipealt nõuetele.

Hoopis teine teema on, kui õli mitte ainult ei vasta nendele nõuetele, vaid ka ületab neid nõudeid. Siit tuleb sisse oluline vahe nii kvaliteedis kui hinnas.

Kliendi jaoks tähendab see, et veidi kallim õli peab vastu ja kaitseb mootorit ka ekstreemsetes tingimustes, mida piiripeale reguleeritud õli ei suuda teha. Lõppkokkuvõttes on igal juhul targem osta korralik kvaliteetne õli, sest tänu sellele pikeneb mootori eluiga ja seega on ka kulude puhul klient võidumees.

Õli hind moodustab masina hinnast kõvasti alla ühe protsendi, kuid kui palju kurja ja kahju võib ta selles kallis masinas teha, pahatihti ei arvestata. Reeglina ei ole määrdeainete hinnavahed suured, tihti käib jutt mõnest või mõnekümnest sendist liitri pealt, kuid sellelt tühiselt kokkuhoiult tuleb seadme purunemisel või remondil välja käia tuhandeid eurosid. Selline risk ei ole kindlasti õigustatud. Muidugi liigub turul ka väga odavaid määrdeaineid, mis ei vasta üldse mingitele nõuetele ja mis kasu asemel toovad hoopis kahju. Kui mingi määrdeaine on ikka oluliselt odavam kui kõik teised samaväärsed tooted, siis tasuks enne ostu spetsialistiga konsulteerida, miks see nii on, sest imesid ei sünni ka määrdeainete maailmas.