Õige määrdeaine aitab kulusid kokku hoida

Anna Murašina, ADDINOL Lube Oil OÜ tehnikadirektor

Enamik logistika- ja transpordiettevõtteid on huvitatud igasuguste kulude kokkuhoiust, kuid eeldusel, et see ei mõjuta toote ega teenuse kvaliteeti. Ka määrdeainetega on võimalik firmas kõvasti säästa.

Tööstuses ja suurtes transpordiettevõtetes, kus kulub märkimisväärses koguses määrdeõlisid, võib saavutada kokkuhoiu juba sellega, kui paluda asjatundjatel korrigeerida õlivahetusvälpasid. Kvaliteetse õli vahetusvälp on tunduvalt pikem. Võib-olla kasutate küll õiget õli, aga vahetate seda liiga sageli, kuna tööstusseadme või masina tootja on ette kirjutanud kõige turvalisema vahetusvälba, lähtudes kõige raskematest ekspluatatsioonitingimustest. Et vältida iga hinna eest võimalikke probleeme ja tagasilööke, järgite neid etteantud õlivahetusvälpasid kindlasti hoolikalt, kuid kindel on see, et tänapäeva uue põlvkonna määrdeained lubavad pikendada õlivahetusvälpasid seadmeid kahjustamata.

Pikendage õlivahetusvälpasid vastavalt õli seisukorrale
Õli vananemist mõjutavad tolm, koormus, temperatuur, niiskus, seadme seisukord, töötingimused, külmkäivitused jne. Õlianalüüsidega on võimalik välja selgitada õli optimaalse vahetusvälba konkreetses masinas või seadmes.
On suur vahe, kas vahetada õli iga 250 või 500 töötunni tagant. See tähendab kahekordset kokkuhoidu õli, filtri ja mehaaniku töö pealt, rääkimata masina hooldusega seotud seisuajast, mis on samuti kaks korda lühem.

Mitme aasta pikkused õlivahetusvälbad vähendavad pikas perspektiivis märkimisväärselt kulusid. Mitte ainult määrdeainete ostukulud ei vähene, vaid ka vanaõli käitlemise kulud ja õlivahetuse töökulu. Kui õli vahetatakse alles siis, kui see vajalikuks osutub, tekib vähem vanaõli, mis säästab omakorda keskkonda.

Tundke huvi tänapäevaste määrdeainete vastu
Kui masinad ja seadmed on juba natuke vanemad, siis olge kasutusjuhendis toodud määrdeaine soovitustega ettevaatlik. Tänapäeval on müügil palju efektiivsemad õlid ja määrded kui need, mis on märgitud vanades kasutusjuhendites ning kaasaegsetel määrdeainetel on sama hea kokkusobivus natuke vanemate seadmete elastomeeridega kui vanades kasutusjuhendites märgitud ainetel. Tänapäevased tooted püsivad kauem töös ning tagavad oluliselt suurema jõudluse. Ärge tellige pidevalt samu tooteid lihtsalt vanast harjumusest. Nõudke oma masinate tootjatelt kõige värskemaid määrdeainete nimekirju või rääkige sellest oma määrdeainete tarnijaga. Kaasaegne toode võib taas teie kulusid kokku hoida.

Kui osta kallim (HVLP kvaliteediga) hüdroõli, mis talub oluliselt paremini madalaid temperatuure, esineb hüdrovoolikute purunemisi pakasega haruharva. Seda tänu sellele, et õli ei lähe ebatavaliselt paksuks ja rõhk ei muutu voolikutes järsult kriitiliseks.