Aiatehnikat hooldage juba sügisel peale niitmishooaja lõppu

Kaido Kööp
ADDINOL Lube Oil OÜ, Lääne- ja Kesk-Eesti müügijuht

Rääkides muruniidukist, mis enamikes aiaga majapidamistes olemas on, siis enne niiduki panemist nn talvekorterisse, tuleks see korralikult hooldada, et kevadel taas uue ja korras masinaga niitma hakata. Selleks võib pöörduda vastavasse teenindusse, kuid sama töö võib aiapidaja ka ise ära teha, jälgides masina kasutamisjuhist.

367170t11hb843

Kõige levinum viga, mida enamus inimesi teeb on see, et vahetatakse muruniiduki õli kevadel enne niitmishooaega. Siiski õigem on hooldada masin juba sügisel, kohe pärast niitmishooaja lõppu. Seda eelkõige seepärast, et niitmishooaja kestel on õli läbi töötatud ja tänu kütuse põlemisele ka happeliseks muutunud. Seismisel hakkab happeline mootoriõli tekitama mootoris roostet, kinni võivad jääda kolvirõngad jne.

Kõige tähtsam on niiduki õlivahetus
Muruniidukis soovitatakse kasutada mootoriõli, mille näitajad peavad vastama kasutajamanuaalis toodule. Selle leidmine poeriiulitelt pole raske, kuna jaemüügis on tihti viidatud muruniidukites kasutatavatele õlidele.

Õli tuleks vahetada soojal mootoril. Eemaldada küünlalt küünlajuhe, keerata ära mootori all olev kork ja õli välja lasta spetsiaalsesse nõusse, kuna vanaõli on ohtlik jääde, mida ei tohi lasta loodusesse ega kanalisatsiooni. Seejärel valada masinasse värske õli.

Kui muruniiduki õli ei vahetata ja ei jälgita, et õlivarda nivoo oleks normis, siis saabub ka üsna peagi mootori täielik purunemine (e. kokkujooksmine).

Enne käivitamist keerata maha süüteküünal ja puhastada küünlavahe ning juhul, kui küünal ei tööta enam, siis vahetada ka küünal välja. Samuti tuleks läbi pesta õhupuhasti element, mida võib teha näiteks tavalise nõudepesuvahendi ja sooja veega, seejärel see kuivatada ja tagasi panna. Kui see on väga määrdunud, tuleks ka see välja vahetada.

Kui rääkida kokkuvõtvalt sügisesest hooldetööst, siis talveks hoiuruumi panekul tuleb masin pesta veega ja korpus sisse määrida korrosioonikaitsevahendiga (näiteks ADDINOL KO6F spray). Hooldamiseks tuleb eemaldada küünlajuhe küünlalt. Vanaõli tuleb vahetada värske õli vastu ning peale õlivahetust tuleb masin korra tööle panna, et õli määriks kogu mootorit.

Õlita ka aiakäärid ja oksatangid
Murutrimmeri või muu kahetaktilise mootori (õli bensiinis seguna) talveks konserveerimiseks soovitan valada küünlaaugust sisse väikese koguse kahetaktilist mootoriõli. Bensiini talveks paaki jätta ei ole soovitav. Samuti soovitan katta kaitsevahendiga aiatööriistad (hekikäärid, murukäärid, oksatangid jne.)

Peale aiatehnika on soovitatav ka aiakäärid, murukäärid, oksa lõiketangid jne juba sügisel sisse määrida, et kevadel oleks tööriistad töökorras.