ADDINOL – kahtlemata mojo :)

Meie kahekümnendat tegutsemisaastat tähistav aasta hakkab peagi läbi saama. See oli meie üle aegade parim aasta. Järelikult oleme teinud õigeid asju (=strateegia) ja teinud neid asju õigesti (=taktika). Suur tänu meie koostööpartneritele, klientidele ja igale meie meeskonna liikmele suurepärase koostöö eest 🙂

See, mida tulevik toob, ei tea me keegi ette. Kuid firma seisukohalt olen kindel, et meil on tohutult palju huvitavaid võimalusi ja väljakutseid ka tulevikus.

Igatahes on mul hea meel, et oleme Ida-Euroopa turgudel 20 aastat vastu pidanud. Samuti on mul hea meel, et emafirma meie selja taga üha tugevamaks muutub. Enda puhul võin öelda, et olen nii kaua vastu pidanud ainult tänu meie inimestele nii Saksamaal kui Ida-Euroopas. Suurim rõõm minu jaoks firmas on see, kui ma näen, et uus inimene meie meeskonnas osutub aasta-kahe pärast meeldivaks kaaslaseks ja oma ala asjatundjaks, kes teeb tööd täie pühendumusega. Reeglina sellised inimesed on tulnud ja jäänud.

Tegin natuke statistikat meie firmas töötatud aastate kohta. Kui me 1993.a. alustasime Addinoli filiaalina oli meil 3-4 töötajat. Tänaseks on 34 inimest. Nendest 34-st on 10 aastat ja rohkem töötanud 11 inimest; 5 kuni 9 aastat on töötanud 12 inimest. Seega ca 70% inimestest on töötanud firmas 5 kuni 20 aastat. Kuna firma kasvades lisandub uusi inimesi, siis ma väga loodan, et sama pikajaaliseks kujuneb koostöö ka viimastel aastatel lisandunutega. Kindluse selleks annab asjaolu, et vaadates neid kõige „nooremaid“, kellel staaži meie firmas vaid 1 aasta ja natuke peale, on nad kõik selle ühe aasta jooksul teinud väga suuri edusamme ning näidanud end väga võimekate ja tugevatena.

Kui räägin firma kasvamisest, siis tahaksin öelda, et ka meie Eesti tütarfirma Esfitech kasvab jõudsalt. Samuti kasvavad tänu väga tublidele turgude juhtidele meie teised tütarfirmad. Varsti hakkab meie riikides töötavate inimeste arv juba sajale liginema.

Lõpetuseks lisan traditsioonilise loo, kus on sees nii mõnigi tarkuse- ja õpetussõna. Seekordseks looks on Tiina Jõgeda poolt kirja pandud „Tippvormi saladus“. Lugu lugedes püüa jõuda selgusele, kumb oled Sina – kas mojo- või nojo-inimene…

Optimism pole pelgalt meelelaad – see on käitumismall, mis juhib kõike, mida me teeme.

Mulle meeldib vaadata iluuisutamisvõistluste järgset demonstratsioonesinemist. Erinevalt võistluspalangust, kus puhta soorituse pinges löövad uisuterad ja võistlejate närvid sädemeid, saab galaetendusel nautida spordiala tema täies ilus.

Mojo on seisund, kus inimene usub ja teab, et praegusel hetkel läheb tal kõik ülihästi. Ta on enesekindel, võidukas, ta teab, mida tahab, ja saab, mida tahab. “See on hetk, mil teeme midagi sihiteadlikku, mõjuvõimsat ja positiivset, ning kogu ülejäänud maailm adub seda,” ütleb Marshall Goldsmith äsja eesti keeles ilmunud “Mojo”-nimelises raamatus.

Kunagi tähistas mojo uskumust voodoo-amuleti või mingi rituaali üleloomulikku jõusse. Praeguseks on tähendusväli nihkunud, viidates positiivsele meelestatusele ja õige tegevussuuna tunnetamisele. Eriti käib see spordi, äri ja poliitika kohta.

Aga kus siis minu mojo ennast peidab? Miks minu dieet ei kesta kauem kui hommiku- ja lõunasöögi vahe? Miks ma pole trenni jõudnud, kuigi… Miks kogeb suur osa meist läbikukkumist, mitte edu?

Arvatavasti pole meie oma mojo’t piisavalt rakendanud. Võimsa mojo retsept sisaldab nelja komponenti. Esiteks otsige üles oma identiteet: kes te enda arvates olete. Ilma selle teadmiseta pole lootustki imelist voodoo-enesetunnet kogeda.

Teiseks sättige mõttes ritta oma saavutused, tähendusrikkad kordaminekud. Kolmandaks tuleb maine: mida teised teist arvavad. Neljandaks piibellik leppimine nende faktidega, mida te oma elus muuta ei saa, ning nende seikade muutmine, mida saate…

Motiveeritus, positiivne mõtlemine, eelkõige aga selge pilk oma soovidele – see kõik kokku ongi mojo. Armasta seda, mida sa teed, ning näita seda välja. Optimism on see kütus, mis toidab muutuste mootorit. Optimism pole pelgalt meelelaad – see on käitumismall, mis juhib kõiki meie tegevusi.

Tahad teada, kas oled pigem mojo-inimene või nojo (no-joy, “ei rõõmule”) inimene? Vali, kumb rohkem Sinu kohta käib: Sa armastad seda, mida teed, võtad vastutuse ja lisakohustusi, tervitad võimalusi, võtad olukorrast parima, mõjud inspireerivalt, oled tänulik, uudishimulik, hooliv ja elurõõmus. Või teed Sa oma töid-tegemisi ainult kohusetundest, rahuldud miinimumnõuete täitmisega, mängid ohvrit, kannatad olukorrad kuidagimoodi välja, oled vimmakas, ükskõikne, huvitu ja zombilik?“

Leidkem hetk ja vaadakem aasta lõpus korraks veel iseendasse ning mingem uude aastasse sisemise korrastatuse ja rahuga.

Lõpetuseks – tujuküllast aastavahetust, puhake hästi ja uuel aastal alustame uue hooga! 🙂
Tiina Suija