Määrdeõlide õige ladustamine ja käitlemine

Meelis Varimaa
ADDINOL MM OÜ Põhja- ja Ida-Eesti müügijuht

Kui õlid ja määrded seisavad pikemat aega laos, peab enne nende kasutamist järgima mõningaid põhireegleid. Järgnevalt mõned näpunäiteid määrdeainete õigeks ladustamiseks.

Logistik_Logistics 3

Vältimaks ülearuseid riske, peab määrdeainete käitlemisel ja ladustamisel kinni pidama järgmistest põhireeglitest:

* Ladustage õli kuivas ruumis, kus ei esine suuri temperatuurikõikumisi. Pea iga õlipakend võib temperatuurikõikumiste esinemisel hingata, kuna õlil on suhteliselt kõrge paisumistegur. Seejuures tungib õlipakendisse õhk, mis võib olla niiske. Niiskus võib tekitada madalamal temperatuuril kondensvett.

Tähelepanu: 50 °C temperatuuri-kõikumise juures „hingab“ 200 l õlivaat 7 liitrit õhku.

Paljud sünteetilised õlid või bioloogiliselt kiiresti lagunevad määrdeained on lisaks hügroskoopsed. Kui neid ei ladustata kõrge õhuniiskusega ruumis hermeetiliselt suletud vaatides, absorbeerivad nad ümbritsevat niisket õhku. Vaati sattunud niiskus liitub manustega. Manused eralduvad õlist või määrdeained vananevad kiiremini. Kui masinatesse lisatakse õli, mis sisaldab liigses koguses vett, võivad tagajärjeks olla korrosioonist või kavitatsioonist tingitud kahjustused.

Tähelepanu: kui värske õli näeb välja hägune ja piimjas, on selle põhjuseks sageli vesi. Neil juhtudel ei ole vesi õlis lahustunud, vaid tihedalt jaotunud veetilgad hõljuvad 5 μ kuni 25 μ suuruste osakestena õlis. Vee küllastusaste õlis sõltub õlitüübist, temperatuurist, viskoossusest, õhurõhust ja muudest teguritest. Seetõttu ei tohiks Te vee sisalduse määramisel usaldada andureid, mis määravad suhtelist niiskust õlis. Kui õli on hägune, tuleks laboris analüüsida vee sisaldust või õli segunemist muude ainetega.

* Ladustamistemperatuur peaks jääma 15 ja 25 °C vahele. Vältige väga madalaid ja kõrgeid temperatuure. Eriti külmakartlikud on metallitöötlusõlid, vett sisaldavad valmisemulsioonid ja vedelikud. Plastpakendeid tuleks hoida kuuma ja päikesekiirte eest.

Logistik_Logistics 4

* Vaatide ladustamist väljas tuleks üldiselt vältida, kuna vihm, kondensvesi ja mõningate toodete puhul ka pakane võivad määrdeainet kahjustada. Kui aga ladustamine väljas on möödapääsmatu, hoiduge vaatide paigutamisest otsese päikese kätte. Kaitske neid vihma ja lume eest. Eriti ettevaatlik peab olema valdavalt veega segunevate jahutus-määrdevedelikega ja kõikide vett sisaldavate vedelikega, kuna nad on ülimalt külmatundlikud.

* Avage õlipakend vaid siis, kui peate sellest tõepoolest võtma õli. Seejärel sulgege kohe ja hoolikalt avatud pakend. Tsisternidele, millel on rõhu kaitseklapp, ja sageli kasutavatele vaatidele tasub paigaldada täiendavad õhutusfiltrid.
Kasutage sellise suurusega pakendeid, mis vastavad Teie tarbimisvajadusele. Avatud pakendid ei tohiks liiga kauaks seisma jääda.

* Õlis sisalduvad manused ja toimeained on lahustunud olekus ning püsivad lahustunult pikki aastaid. Sellest hoolimata peaksite kaua ladustatud õlivaati enne selle avamist liigutama või veeretama. Selle toiminguga segate õli läbi. Õli segamine on eriti tähtis, kuna peaaegu igas õlis sisalduvad vahutamisvastased manused võivad separeeruda. Tavaliselt baseeruvad need manused määrdeainetes mittelahustuval silikoonõlil ning võivad pika ladustamisaja vältel välja kihistuda. Vaadi kerge liigutamisega tagate, et vahutamisvastased manused seotakse taas ühtlases kontsentratsioonis õliga.

* Kõiki õlisid, mis sisaldavad tahkeid määrdeaineid, nagu nt molübdeendisulfiidi (MoS2) või PTFE, tuleb tingimata eelnevalt põhjalikult segada.

* Vältige erinevatest pakenditest pärinevate õlide või suisa erinevate õlimarkide segunemist. Ärge valage õlijääke teistesse pakenditesse ümber. Etikett ei pruugi pärast vastata tegelikule sisule ja segatud õlid võivad olla erineva jõudlusega.

Näiteks on ADDINOLi kõrge jõudlusega määrdeained hoolikalt toodetud kõrgematel temperatuuridel ja tarnitud homogeensetena. Seega võib tooteid valada kohe agregaati. Täiendav läbisegamine ei ole vajalik. Kui aga määrdeaine seisab pikemat aega laos, võiks õli enne kasutamist segada või loksutada.

Mõned seadmetootjad nõuavad nt turbiini- või hüdroõlidelt eriti kõrget puhtusklassi vastavalt NAS või DIN ISO standardile.

* Kui toode on seisnud pikemat aega laos, kontrollige palun, kas toote spetsifikatsioonid ja litsentsid vastavad sõiduki- või seadmetootja viimastele nõuetele.

Määrdeõlid ei lähe halvaks ja neid võib ka siis kasutada, kui nad on seisnud pikalt laos või poeriiulil. Määrdeõlidel puudub konkreetne realiseerimiskuupäev ning mingit riski ei kaasne, kui õli võetakse kasutusele, kui see on ostetud aastaid tagasi. Isegi kui on viidatud, et õli tuleks kasutusele võtta enne märgitud kuupäeva, ei tähenda see, et pärast seda kuupäeva ei määri õli enam masinaid ja mootoreid usaldusväärselt.

Järgides kõiki neid nõuandeid, võite oma õlisid ladustada ka pikema perioodi vältel ehk vähemalt 5 aastat.