5 soovitust hüdrovedelike kasutusea pikendamiseks!

Kaido Kööp
ADDINOL Lube Oil OÜ müügijuht

Hüdrosüsteemides kasutatavad töövedelikud peavad täitma mitmeid ülesandeid. Nad kannavad üle jõudu, määrivad liikuvaid seadmeosi, jahutavad, kaitsevad korrosiooni eest ning hoolitsevad vibratsiooni summutamise ja mustuse eemaldamise eest. Järgnevalt viis kõige olulisemat soovitust, mis aitavad kaasa hüdrovedelike kasutusea pikendamisele.

Esimene ja kõige lihtsam soovitus on: hoiduge hüdrosüsteemi leketest, kuna igasugused lekked tähendavad alati lisakulu.

Teine soovitus – õli ei tohiks hüdrosüsteemis üle kuumeneda.
Nõuetekohase ja stabiilse töötemperatuuri kasuks räägib terve rida kaalukaid argumente, kuid õli pikem kasutusiga on üks olulisemaid. Vastavalt Arrheniuse seadusele, kiireneb keemiline reaktsioon temperatuuri tõusmisel 10 kraadi võrra Celsiuse järgi kaks korda. Hüdrovedeliku kasutusiga mõjutab õhu olemasolu tõttu tekkiv oksüdatsioon ning vee olemasolu tõttu tekkiv hüdrolüüs. Seega, mida kuumem on õli, seda kiiremini need reaktsioonid toimuvad. Seda eriti suurel koormusel töötavas hüdrosüsteemis nt. hüdrovasaraga töötamisel.

Kolmandaks – hoiduge vee sattumisest hüdrosüsteemi!
Vee mõjul toimub lisandite lagunemine (hüdrolüüs), mille tulemusel lüheneb õli kasutusiga.

Neljas soovitus on hoiduda mustuse sattumisest hüdrosüsteemi. Kasutage õigeid filtreid ja vahetage neid vastavalt hooldusjuhendile. Õli saastumine erinevate osakestega lühendab selle kasutusiga. Nii toimivad näiteks kulumisel tekkivad metalliosakesed katalüsaatorina, kiirendades oksüdatsiooni ja hüdrolüüsi. Samuti võivad mustuseosakesed kinnituda lisandite molekulidele, mis hakkavad kinni jääma hüdrosüsteemi filtritesse. Tulemuseks on lisandite vähenemine õlis.

Niisiis, et pigistada välja maksimum igast hüdroõlipiisast, vältige lekkeid, hoiduge ülekuumenemisest, hoiduge veest ja mustusest, vahetage filtreid ning viienda soovitusena on mõttekas mahukamate hüdrosüsteemide puhul teostada kontrollanalüüse optimaalse vahetusvälba saavutamiseks.

Allikas: Brendan Casey “How to make your hydraulic oil last longer”, ilmunud www.hydraulicsupermarket.com veebisaidil.